Bevægelse eller Tilstedeværelse?

Det er jo det samme, ikk’? Det indtryk kan man i hvert fald hurtigt få, når man taler med personer i branchen eller læser beskrivelser, hvor PIR følere indgår. Derfor dette indlæg, der har til hensigt at hjælpe med at få termer og teknikken til at gå op i en højere enhed.

PIR Føler – Hvad er det?

PIR står for Passive InfraRed, eller på dansk; Passiv InfraRød. Føleren har et eller flere infrarøde “øjer”, der hver i sær er inddelt i en række zoner, horisontalt og vertikalt. Føleren aktiveres ved en temperaturforskel mellem en given zone og en tilstødende zone. Zonernes opdeling udstråles fra føleren, hvilket betyder at den enkelte zone bliver større, jo længere fra føleren man kommer. Det er forklaringen på, at følerens følsomhed nedsættes på afstand. Opbygningen i zoner er også forklaringen på, at føleren er mere følsom overfor bevægelse på tværs af føleren, frem for ret imod den.

Hvad er så bevægelse og tilstedeværelse?

De er begge udtryk for følsomhed; der kræves mindre følsomhed for at registrere en person, der går forbi føleren, end en stillesiddende person der kun bevæger sine fingre over tastaturet på skrivebordet.

Derfor bruger man udtrykket bevægelse om det område, hvor PIR føleren aktiveres af større bevægelse, som gang, viften med armene, osv. Tilsvarende bruger man udtrykket tilstedeværelse om det område, hvor PIR føleren registrerer et menneskets tilstedeværelse, stort set uanset hvor roligt mennesket måtte være.

De fleste almindelige PIR følere har begge detekteringstyper på en og samme tid. F.eks. kan en loftmonteret PIR have et dækningsområde for bevægelse på 7 meter i diameter, mens dækningsområdet for tilstedeværelse er tættere på føleren, nemlig med en diameter på 5 meter.

 

Hvad betyder det for en IBI entreprise?

Det betyder især, at man skal være forsigtig med sit ordvalg, når man skriver udbudsmateriale og beskrivelser. At specificere at bygningen skal være fuldstændigt dækket af tilstedeværelsesdetektering er meget bekosteligt, da der skal bruges mange følere, som hver især er dyre.

Samtidig kan pengene reelt være spildt; i hvert fald giver det mere mening at se på, hvilken type detektering, der måtte være relevant for et givent område. F.eks. kan et gangareal måske klare sig med bevægelsesfølere – og det kan området omkring døren i et klasselokale vel også, for man sidder næppe i døråbningen.

Samtidig kan man også – såfremt indretningstegningerne er udarbejdet, hvilket de jo ofte er – vælge at se på, præcis hvor tilstedeværelsesdetekteringen er nødvendig. Her bør man dog huske sin kritiske sans – det kunne jo være at indretningen ændres en dag.

Der er mange nemme penge at spare, ved at projektere PIR følerne effektivt – og gøres det ordentligt sker det såmænd ganske uden ulempe for brugeren.

 

Hvordan gør man det så nemt?

Ja, det behøver jo ikke at være svært. Hvis du skal projektere PIR følere, så få fat i noget transparent papir og indtegn de to dækningsområder på papiret nogle gange. Klip herefter dækningsområderne ud, og prik hul i midten. Så kan du nemt flytte dækningsområdet rundt på tegningen, og prikke af der, hvor det giver bedst mening at placere PIR følere. På denne måde kan du nemt eksperimentere med forskellige placeringer og optimere antallet og placeringen af følere. Samtidig får du nemt øje på eventuelle uhensigtsmæssige placeringer.

Gode råd til fremgangsmåden:

  • Husk at holde styr på målestoksforholdet
  • Sørg for at klippe flere dækningsområder ud – 3-4 sæt er gode at have
  • Husk at se på både ventilationstegningerne, armaturplanen og indretningsplanen – så er du sikker på, at arbejdet med opsætningen fungerer problemfrit.
  • Husk at indskærpe i beskrivelsen (hvis du er rådgiver) eller for dine montører (hvis du er installatør), at PIR følerne skal anbringes, hvor de er tegnet.

Bonus:

Afdækning

Hvis du har behov for at afdække en del af detekteringsområdet, så husk at se dig omkring – nogle løsninger er væsentligt mere elegante end andre. For eksempel findes PIR føleren, hvor det er muligt at slukke for zoner på eksempelvis 90° via software – uden det kan ses på føleren. Husk blot, at sikre dig at montøren ved hvilken vej føleren skal orienteres.

Flere styringer i én

PIR følere fås også med flere kanaler – så du kan bruge samme føler både til at styre lys (f.eks. tændes straks, dæmper efter 5 minutter, slukker efter 6 minutter) og ventilation (f.eks. tænder efter 15 minutter, slukker en halv time efter brug.). Det sparer både penge og tid, og resulterer i en langt mere simpel og elegant løsning.

Udgivet i Ikke kategoriseret Mærker: , , , , , ,
0 kommentarer til “Bevægelse eller Tilstedeværelse?
1 Pings/Trackbacks for "Bevægelse eller Tilstedeværelse?"
  1. […] specielt ikke, når man ser på, hvad den formulering koster. Se eventuelt vores blogindlæg om Bevægelse eller Tilstedeværelse for en uddybning af dette. Det er selvfølgeligt fint, hvis der er et reelt behov for fuldstændig […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>Controel rådgiver hele elbranchen om intelligente bygningsinstallationer, og så sponsorerer og vedligeholder Controel denne blog.

Kig forbi Controel

Følg med IBI Bloggen

Tilmeld dig IBI Bloggens nyhedsbrev.