Ikke bare visualisering

Visualisering er efterhånden et bredt emne, når talen falder på intelligente bygningsinstallationer – man finder talrige systemer, nogle med flere tilstande – og med en stor mængde muligheder i de enkelte systemer. Samtidig er visualiseringens opbygning og kvalitet afgørende for, hvilken oplevelse brugeren har af systemet – og med de mange smartphones og tablets man finder på markedet har brugeren typisk høje forventninger. Endelig er programmering sjældent kernekompetencen hos de, der udfører visualiseringer, og derfor er det et vanskeligt produkt at lykkedes med.

Derfor gennemgår vi på bloggen nogle af de varme emner og faldgruber, så du er det skridt længere fremme, mod en god visualiseringsløsning.

 

Berøringsteknik

De fleste visualiseringsløsninger udføres med en berøringsfølsom skærm, fordi det er lidt mere belejligt end tastatur og mus, når man nu engang sætter panelet i væggen. Det er selvfølgeligt alt sammen godt, men her bør man som tekniker være meget opmærksom på forskellen mellem resistiv og kapacativ berøringsdetektering. Forskellen i praksis er, om det er en skærm man skal trykke på – helt bogstaveligt – eller om det er en skærm som kunden kender det fra smartphones og tablets, hvor blot en meget let berøring er nok. Da mange visualiseringsløsninger udføres med de resistive skærme, er det en god idé at du er sikker på at det reelt er okay med din kunde, at skærmen føles lidt træg at arbejde med.

Det kan lyde som en meget simpel og grundlæggende ting, og også som en lille detalje at hænge sig i, men faktum er, at en stor del af brugerens oplevelse og indtryk netop afgøres af dette punkt; reagerer enheden når brugeren trykker, eller føles det som om brugeren skal anstrenge sig eller huske at trykke hårdt, for at tingene virker?

 

Platform

Der findes et hav af visualiseringsløsninger, og de har alle forskellige muligheder og forskellige begrænsninger. De stiller også forskellige krav til dine evner – nogle kan enhver, der f.eks. kan arbejde i Word, sagtens udarbejde en flot visualisering på i løbet af blot en times tid, men andre løsninger kræver nærmest en uddannelse som grafisk designer med en overbygning som programmør. Samtidig leverer de forskellige platforme også en forskellig oplevelse til slutbrugeren – der er f.eks. stor forskel på, om man navigerer i rum opbygget som menuer (“Stifinder-modellen”) eller om man ser en grundplan over bygningen, og navigerer på den.

Endeligt er der som nævnt begrænsninger – tager vi f.eks. den simple løsning, som de fleste kan programmere, må man også forvente at nogle funktioner ikke lader sig gøre. Omvendt kan man måske alt i “raketforsker-udgaven”, men til gengæld er det typisk ganske få mennesker, der kan servicere løsningen.

 

Et overset element

I beskrivelserne står ofte, at der ønskes et “betjeningspanel” eller en “visualiseringsskærm”, og i nogle tilfælde har man da også forholdt sig til håndgribelige fakta, såsom hvor stor skærmen skal være. Desværre forsømmes “indmaden” alt for ofte i beskrivelserne, hvilket er ærgerligt i betragtning af, at det er den der afgør om løsningen er god eller dårlig. Som rådgiver bør du forholde dig til en visualiseringsløsning, ligesom du forholder dig til så meget andet; hvis det ikke er beskrevet, kan du heller ikke forvente (eller kræve) et givent resultat. Skal din installatør levere et “betjeningspanel for belysning” kan det f.eks. være en sort skærm med en kasse på midten “Sluk alt / Tænd alt”. Men det var næppe det, du havde i tankerne.

 

Tænk på Publikum

Hvem skal bruge enheden? Er det en varmemester, der skal tilgå visualiseringen til en boligblok? Er det kommunen der skal betjene deres bygningsmasse? Er det et ungt par, der begge er omgivet af smartphones og tablets? Eller er det måske en pensionist?

Det er vel ikke utænkeligt, at der kunne være forskel på deres ønsker til en lang række aspekter? Måske vil smartphone-generationen ikke acceptere en gammeldags berøringsskærm, mens pensionisten måske foretrækker at skærmen ikke er for følsom. Måske vil det private segment gerne kunne overskue deres energiforbrug (og produktion) på en simpel og pædagogisk måde, mens varmemesteren måske har ønsker om at se de tørre tal og fakta i en tabel, og foretrækker et PI-diagram?

 

Uoverskuelig Palette

Der findes så mange visualiseringsløsninger, at det kan være svært at danne sig et overblik – særligt fordi det ofte er nødvendigt at få fat i komponenten fysisk, for at afprøve den, og fordi en kort afprøvning sjældent afslører alt, hvad man har brug for. Skal du til at beskrive eller udarbejde en visualiseringsløsning, kan det derfor være en god idé at søge efter nogen, der kan hjælpe dig til at træffe et valg der passer bedst til dig – eller måske bare indsnævre mulighederne. Det kan spare dig for meget.

 

Se også Inspiration til Visualisering

Husk, at du altid er velkommen til at efterlade en kommentar og fortælle om din holdning til visualisering.

Udgivet i Ikke kategoriseret Mærker: , , , , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>Controel rådgiver hele elbranchen om intelligente bygningsinstallationer, og så sponsorerer og vedligeholder Controel denne blog.

Kig forbi Controel

Følg med IBI Bloggen

Tilmeld dig IBI Bloggens nyhedsbrev.